veel gebruikte termen mobiele telefonie

De ontwikkelingen op de mobiele telecommarkt volgen elkaar in een rap tempo op. Dit Mobiel abcgeldt dus ook voor het Gsm jargon. De verschillende gsm begrippen op een rijtje.

Bluetooth
Bluetooth is een technologie die het mogelijk maakt draadloos te communiceren tussen verschillende mobiele apparaten. Met Bluetooth kunnen gebruikers zonder kabels data verzenden tussen apparaten met een snelheid van maximaal 1 Mb per seconde over een afstand van maximaal 10 meter. Telefoons kunnen b.v. snel informatie synchroniseren met desktop or notebook computers, faxen en printers binnen een straal van 10 meter worden herkend en zijn beschikbaar, Camera`s zenden draadloos de foto`s naar de pc, en headsets van telefoons zullen zonder kabels communiceren.Dual band
Frequentiebereik van 900 tot 1800 MHz. De toestellen die deze frequenties ondersteunen kunnen binnen Europa worden uitgerust met een willekeurige simkaart.

GPRS
General Packet Radio Service. Het GPRS-systeem maakt een pakketgeschakelde draadloze gegevensoverdracht via een GSM-infrastructuur mogelijk. GPRS bewerkstelligt een optimaal gebruik van de GSM-netwerkcapaciteit voor internettoepassingen en biedt theoretisch maximale transmissiesnelheden van rond en bij 171 Kbits/s. Bovendien beschikt de gebruiker over een permanente IP-verbinding, zonder tijdslimiet, met internet of met het intranet van zijn bedrijf.

GPS
Global Positioning System

GSM
Global System for Mobile Communications. Digitaal cellulair systeem voor mobiele telecommunicatie-diensten. GSM is oorspronkelijk een Europese standaard, maar wordt ook in andere werelddelen steeds populairder. GSM kan werken op drie verschillende frequenties: 900 MHz, 1800 MHz en 1900 MHz. De variant op 1800 Mhz wordt DCS1800 genoemd, en de variant op 1900 MHz wordt PCS1900 genoemd.

Handsfree
Meestal word dit toegepast in de auto voor het hand vrij bellen. De luidsprekers van de auto vervangen dan de luidspreker van de gsm en een ingebouwde microfoon in de wagen vervangt de microfoon op de gsm. Sommige types van gsm's bevatten een handfree functie ingebouwd (S en C reeks van siemens). Daarbij wordt de interne luidspreker veel luider dat men het van op afstand kan horen en de ingebouwde microfoon veel gevoeliger. Idiaal voor wie op een rustige omgeving is en een wil bellen op het gemak.

Handover
Functie in een mobiel telefonie-netwerk (bijvoorbeeld GSM ) dat het mogelijk maakt om van de ene "cell" naar de andere te gaan tijdens een telefoongesprek, terwijl het telefoongesprek niet wordt verbroken.

Multimedia
Een manier om informatie te presenteren aan de gebruiker; het bevat een combinatie van spraak, beeld, tekst, computerdata en/of geluid. Er zijn echter vele definities van "multimedia". De term wordt in diverse contexten gebruikt, bijvoorbeeld multimedia PC (PC met geluid, grafische functies en CD-ROM), multimedia presentatie (presentatie met een combinatie van dia's, films, e.d.), multimedia applicatie (telecommunicatie-dienst waarbij beeld, geluid en/of computerdata wordt uitgewisseld tussen de gebruikers.

Organiser
Kalender, Klok, Afspraken, Wekker, Notities, Rekenmachine, Valutacalculator enz... Als men een zakenman is zijn de organisers op de gsm onmisbaar!

Polyfonische Ringtones
Beltonen die niet langer meer bestaan uit twee tonen maar eigenlijk heuse liedjes zijn zoals midi bestanden op de pc.

Service Provider
Een organisatie die telecommunicatie-diensten op de markt aanbiedt. Een service provider kan daarbij gebruik maken van het netwerk van een network operator. Zo zijn Debitel en T-Mobile service providers op het gebied van mobiele telefonie.

SIM
Subscriber Identity Module.

Simkaart
Subscriber Identity Module kaart (in klein of groot formaat) welke in een GSM telefoon wordt gebruikt om de identiteit. umts Universal Mobile Telecommunication System. Standaard voor een (toekomstig) digitaal mobiel netwerk dat zowel smalbandig als breedbandig mobiel verkeer kan schakelen. UMTS zal daarmee geschikt zijn voor mobiele (high-speed) data- en video-communicatie.

Voip
Voice over Internet Protocol. wap 1. Wide Area Paging. Een dienst die paging mogelijk maakt in een groot gebied (bijvoorbeeld in een land of internationaal.

WAP
Staat in tegenstelling tot paging in bedrijfsgebouwen (bijvoorbeeld in ziekenhuizen). 2. Wireless Application Protocol. Een protocol dat bedoeld is om data-communicatie over een radio-interface mogelijk te maken. WAP is belangrijk voor de ontwikkeling van mobiele Internet -toepassing