apps bepalen welke telefoon het wordt
Mei 2010 - Apps maken mobieltje steeds slimmer
Eerst waren de mobiele telefoons alleen om mee te bellen en te sms’en, de meeste mensen doen dat overigens nog steeds. Toen werden de toestellen slimmer en kregen ze een agenda en internet. Tegenwoordig zijn het de apps, kleine programmaatjes die het verschil maken. Deze apps informeren ons over het weer onze hartslag en bloeddruk, om maar iets te noemen. Maar straks zal de mobiele telefoon nog veel meer gaan kunnen dan nu. De mobieltjes van de toekomst zullen echt onmisbaar worden in het dagelijks leven.


Apple zet de toon
AppsSinds Apple in 2008 de App Store lanceerde gaat het snel met deze apps.
Er zijn momenteel meer dan 150.000 apps voor de Iphone beschikbaar en deze zijn reeds meer dan drie miljard keer gedownload. Apple is onbetwist marktleider op het gebied van de apps, maar de concurrentie zit natuurlijk niet stil en is ook druk bezig applicaties te ontwikkelen en aan te bieden voor haar smartphone gebruikers. Zo heeft Google zijn Android Market, Nokia zijn Ovi Store en Microsoft zijn Windows Marketplace waar gebruikers naar toekunnen voor de nieuwste programma’s. Middels een samenwerkingsverband zijn diverse telecombedrijven bezig een open platform te creëren om zo een vuist te kunnen maken tegen Apple. Zoals bekend kunnen de apps van Apple alleen gebruikt worden op de Iphone. Aartsvijand Google hoopt dat zijn Android besturingssysteem aan zal slaan en het lijkt de goede kant op te gaan wat dat betreft. Google verstevigd hiermee haar aandeel in de telecomindustrie en hoopt dat steeds meer ontwikkelaars voor Android kiezen. Microsoft ziet zijn aandeel krimpen en zet zijn kaarten in op een nieuw besturingssysteem wat dit najaar uit moet komen.


Apps in de toekomst
In de mobieltjes van de toekomst worden de applicaties nog belangrijker. Deze apps gebruiken de camera, gps en internetverbinding van de telefoon om de gebruiker te helpen en te vermaken. De telefoon gebruiken als autosleutel,creditcard,krant of encyclopedie zal heel gewoon gaan worden. De verwachting is dat er in 2020 maar liefs 10 miljoen apps voor mobiele telefoons zijn en dat deze net zo belangrijk zullen zijn in het dagelijks leven als nu het internet is. Ook zullen virtual reality apps een steeds belangrijkere rol gaan spelen.