Advertentie


Mobiele telefoons


Mobiele telefoon Top 5

Mobiele zaken

4G wat is het nu precies

Het laat zich natuurlijk gemakkelijk raden dat 4G de opvolger is van 3G, maar eigenlijk is 4G waarmee telkens wordt geadverteerd helemaal geen 4G. Echte 4G heeft namelijk een maximumsnelheid 1.000 MBit/s, is gebaseerd op LTE Advanced technologie en is zoals het nu lijkt voor consumenten pas ergens in 2016 beschikbaar. Wat op dit moment door de providers als 4G wordt verkocht is in de praktijk echter “slechts” 3,9G en heeft een maximumsnelheid van 326 MBit/s en is gebaseerd op LTE technologie en niet op de LTE Advanced. In Nederland ligt dit echter nog lager, daar wordt op dit moment slechts 50 MBit/s aangeboden. Het klinkt allemaal misschien wat negatief, maar dat is het absoluut niet. Het 3G zoals dat op dit moment wordt aangeboden heeft over het algemeen een snelheid van ergens tussen de 5 en 10 MBit/s, dus is het nieuwe 4G (of 3,9G) absoluut een zeer sterke verbetering, ook met 50 MBit/s.

4G voor iedereen beschikbaar?

4G wordt is niet overal tegelijk beschikbaar. Dat gaat per regio. Het is dus mogelijk dat het in jouw regio nog niet beschikbaar is. Vraag hiernaar vooraf dus goed bij je provider. Daarnaast werkt 4G niet op elke smartphone. 4G werkt namelijk op een andere frequentie dan zijn 4G mobiel internetvoorganger en is tevens afhankelijk van de provider. KPN gebruikt voor 4G bijvoorbeeld de 800 MHz-band, terwijl Vodafone en T-Mobile de 1800 MHz-band gebruiken. Heb je al een smartphone en wil je over op 4G, dan zal je dus van te voren moeten controleren of jouw smartphone ook de juiste frequentie ondersteunt. Om een voorbeeld te noemen: de nieuwe iPhone 5 zal in Europa de frequenties 850, 1800 en 2100 MHz. Aangezien KPN heeft gekozen voor een frequentie van 800 MHz voor 4G kun je met een iPhone 5 dus geen gebruik maken van 4G bij KPN. Dit betekent derhalve ook dat het zomaar even overstappen van de ene provider naar de andere hierdoor lastiger wordt. Neem je bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S3 4G, die ondersteunt zowel 800 als 1800 MHz, dus daar zit je redelijk veilig mee.

Waar beschikbaar?

In Nederland wordt 4G als eerste aangeboden door KPN, vanaf februari dit jaar in de Amsterdam en het noordelijke deel van de Randstad. Vandaar uit is het ook in het grootste gedeelte van Nederland inmiddels uitgerold. Volgens verwachting zal 4G in maart 2014 in geheel Nederland beschikbaar zijn. Ook andere providers beginnen inmiddels stukje bij beetje 4G uit te rollen. Sinds 1 juli is namelijk pas de 1800 MHz frequentieband in Nederland voor GSM-signalen gereserveerd. Onder andere Vodafone is al sinds juli bezig met het aanbieden van 4G en zal hun 3G netwerk ook sneller worden. T-Mobile en Tele2 verwachten in 2014 landelijke dekking te hebben voor hun 4G netwerk.

Kosten 4G internet

Op dit moment biedt KPN 2 soorten 4G abonnementen: eentje voor smartphone en eentje voor tablets en laptops. De kosten voor een 4G-internetbundel variëren van 25 tot 35 euro voor een smartphone en tussen de 35 en 45 euro voor tablets en laptops, afhankelijk van het soort abonnement. Stevige prijzen dus. De verwachting is dat zodra de concurrentie ook overal 4G aanbiedt, de prijzen wel zullen dalen.

(advertentie)